چگونه مبلمان را در خانه تمیز کنیم؟( تمیز کردن راحت مبلمان)
همیشه نیاز نیست برای تمیزکردن مبلمان خانه، آنها را به خشکشویی ببرید، زیرا امروزه روشهای مختلفی برای تمیزی و شستوشوی مبلها بهوجود آمدهاست که علاوه بر کمهزینه بودن، دیگر دردسر نقل و انتقال مبلمان را ندارید. به دلیل اینکه روشهای خانگی تمیزکردن مبل، یکی از دغدغههای افرادی که به زیبایی و جذابیت خانۀ خود اهمیت میدهند را از بین میبرد، خانمهای خانهدار زیادی از آن استقبال میکنند. بههمین جهت در این مقاله سعی داریم با بیان چند ترفند ساده و کاربردی به بخشی از سوالات پرتکرار و اساسی خانمها مانند «چگونه مبلمان را در منزل تمیز کنیم» پاسخ دهیم؛ درادامه با ما همراه باشید.
زمانی که مبل گرد و غبار دارد چهکار کنیم؟
حتما شما هم بهدنبال جواب این سوال میگردید که «چگونه مبلمان کثیف را تمیز کنیم؟» تمیزکردن و شستوشوی مبلمان اصول و قوائد مختص به خود را دارد تا به بدنۀ مبل و الیاف پارچۀ آن آسیب وارد نشود. اگر در هنگام شستوشوی مبل به این موارد توجه کنید، ظاهر مبلمان خراب و قدیمی نخواهد شد و همیشه تمیز و درخشان میماند. در شرایطی که مبلمان خانه گرد و غبار گرفتهاند، قبل ازهر اقدامی، بهتر است دفترچۀ راهنمای آن را مطالعه کنید تا اگر شرکت سازنده، روش خاصی را برای تمیزکردن مبل در این شرایط در نظرگرفتهاست، آن را اجرا کنید تا به مبل صدمهای وارد نشود، ضمن اینکه گاهی نکات مهمی در این دفترچهها نوشته شدهاست که برای طولانیتر شدن عمر مبل باید آنها را بدانید.
بهطور کلی در این شرایط میتوانید از چندین روش زیر استفاده کنید تا مبلمان را از گرد و غبار پاک کنید:
1)استفاده از جاروبرقی با برس نرم مخصوص مبلمان
حتما تا به الان برس های مختلف جاروبرقی را دیدهاید، یکی از آن برسها مخصوص مبلمان است که اگر آن را روی مبل در جهتی که به مبل آسیب نرسد، بکشید، تمامی گرد و غبار را پاک میکند. با این روش بهمحض کشیدن جاروبرقی روی مبل، متوجه تمیزی آن و درخشان شدن مبل خواهیدشد. بهطور کلی میتوانید از این روش برای هر نوع مبلی استفاده کنید اما برای مبلمانی که جنس پارچهای و چرم دارند، روش بهتری است.
2)استفاده از دستمال مرطوب
در این روش از خیس بودن کامل دستمال، بهگونه ای که آب از آن بچکد، خودداری کنید؛ چراکه ممکن است لک آب نیز روی مبل باقی بماند، بنابراین باید از دستمال نمدار استفاده کنید. این نکته را نیز در نظر داشتهباشید که اگر جنس مبل شما چرم است، دستمال مرطوب باید مخصوص پارچههای چرم باشد.
3)استفاده از اسپری تمیزکنندۀ مخصوص
شاید بدانید که برای پاک کردن گردوغبار از روی مبلمان، میتوان از اسپریهای تمیزکنندۀ مخصوص استفاده کرد، در این شرایط جنس پارچۀ مبلمان شما هرچه باشد باید اسپری مخصوص آن را استفاده کنید، برای مثال ملبمانی با جنس پارچۀ چرم، اسپری مخصوص چرم دارند.
4)استفاده از رول پرزگیر
این روش علاوه بر گردوغبار روی مبل موهایی که ممکن است روی پارچۀ مبل باشد را پاک میکند.
زمانی که مبل لک شد چهکار کنیم؟
بسیاری از خانمهای خانهدار در مواقعی که مبل خانه لک میشود، برای حل مشکل «چطور مبلمان را بشوییم» بدون توجه به جنس پارچۀ مبل، در اولین فرصت به آن قسمت شویندههای مختلف میزنند، در اکثر مواقع نه تنها لک مبل پاک نمیشود، بلکه جای مواد شوینده نیز روی مبل باقی میماند، در صورتی که ابتدا باید بررسی کنید که «با چه چیزی مبلمان را تمیز کنیم؟» نکتهای که خوب است بدانید اینکه هر مبلی با توجه به جنس پارچهای که دارد، برای شستوشوی آن و خشککردن مبل نیاز به رعایت نکاتی دارد تا از دائمی شدن آن لک جلوگیری کنید؛ که در این قسمت برخی از مهمترین آن را بیان میکنیم. قبل از آن تمیزکردن مبلمان نیاز به انجام اقدامات اولیه دارد که شامل چند موردی که در قسمت بالا بیان کردیم میشود. بنابراین ابتدا آن موارد را اجرا کنید سپس به سراغ لکگیری بروید، چراکه اگر گردوغبار با آب حل شود، لکههای جدیدی از خود بهجای میگذارد. بنابراین با این عمل، گردوغبار روی مبل، سبب لک دوباره نخواهدشد. درکنار موارد بالا، اگر اجزای مبل از هم جدا میشوند، میتوانید با ضربات پیدرپی گردوغبار را از آن جدا کنید.
1)دفترچۀ راهنما را مطالعه کنید.
یا به صحبت و توضیحات سازنده و فروشنده توجه کنید
اکثرا مبلمان دارای دفترچۀ راهنما هستند که نکاتی مهم مانند روش شستوشوی مبل را آموزش میدهد. رعایت نکاتی که در این دفترچه یادداشت شدهاست؛ باعث میشود عمر مبل بیشتر شود و بر اثر شستوشو و لکگیری پارچۀ مبل و الیاف آن آسیب نبیند. چنانچه مبل شما دفترچۀ راهنما ندارد، میتوانید نکات لازمه در خصوص شستوشوی مبل در منزل را از فروشنده بپرسید.
در دفترچۀ راهنما یا برچسبی که ممکن است در زیر یا پشت مبل چسبیدهب باشد، جدول راهنما وجود دارد. در این جدول یکسری علامتهای انگلیسی یادداشت شدهاست که هر یک از آن نکاتی درخصوص تمیزکردن مبل، بیان میکنند.
علامت انگلیسی W:
این علامت در دفترچۀ راهنمای مبل به این معنی است که میتوانید مبلمان را با مواد شویندهای که حلال در آب هستند بشویید. برای مثال انواع شامپو، صابون و…
علامت انگلیسی S:
علامت S نشانگر این است که بهتر است مبل پارچهای را با استفاده از شویندههای غیرآبی انجام شود تا به الیاف و پارچۀ مبل آسیب وارد نشود و عمر طولانیتری داشتهباشد.
علامت انگلیسی SW:
زمانی که این علامت را روی دفترچۀ راهنمای مبل میبینید،برای شستوشو و گردگیری مبل بدون نگرانی میتوانید از هر دو شویندۀ حلال در آب و غیرآبی مانند فوم شستوشو و… استفاده کنید.
علامت X:
اگر علامت X در دفترچۀ راهنمای مبل نوشته شدهباشد، به این معنی است که شستوشوی مبل با هر نوع شویندهای سبب آسیب به پارچۀ مبل و الیاف آن میشود و تنها میتوانید به روش گردگیری، بخارشور یا جارو برقی با برس نرم مبلمان را تمیز کنید. با رعایت این نکته، عمر مبل شما بیشتر خواهد شد.
2) جنس پارچۀ مبل را بررسی کنید.
مبلمان با پارچههای مختلفی مانند مخمل، ساتن، چرم و… ساخته میشوند، اگر جنس پارچۀ مبلمان خود را نمیدانید، مشخصات مبل بهطور کامل در دفترچۀ راهنما نوشته شدهاست یا میتوانید از فروشنده جنس پارچه را بپرسید. دانستن جنس پارچۀ مبل باعث میشود در انتخاب شوینده بهتر عمل کنید.
3)از بخارشو کمک بگیرید
برای استفاده از بخارشو، بهتراست قسمتهای جداشدنی مبل مانند کوسنها را از آن جدا کنید، سپس بخارشو را روی تمام نقاط مبل که گروغبار یا لک دارند بکشید.
درپاسخ به سوال «چگونه با بخارشوی مبلمان را تمیز کنیم؟» نکتهای که خوب است به آن توجه کنید اینکه اگر قسمتی از مبل لک بیشتری دارد، بخارشو را زیاد روی آن نقطه نکشید تا آب و ماده شویندۀ بیش از حدی به خورد مبل نرود. سعی کنید مرحله به مرحله آن قسمت را بشویید، به عبارت سادهتر یکبار آن را شستوشو دهید، هر زمان که خشک شد مجددا آن نقطه را بهوسیله بخارشو تمیز کنید.
برخی از بخشهای مبل مانند قسمت پشتی آن به نسبت ضخامت بیشتری دارد و به همین دلیل مدت زمان بیشتری طول میکشد تا خشک شود، بنابراین چنانچه زیاد گردوغبار یا لک ندارد، از شستوشوی آن خودداری کنید، اگر قصد لکگیری این قسمت از مبل را دارید، به صورت مرحلهای انجام دهید تا خشک شدن آن سخت و زمانبر نشود.
در فرآیند لکگیری مبلمان، چنانچه بخارشو در دسترس ندارید، میتوانید با دستمال یا حولهای نرم و لطیف و آب ولرم شستوشو و تمیزکاری مبل را انجام دهید. نکتهای که لازم است رعایت شود اینکه در این روش فشار دستتان را زیاد نکنید تا به رنگ پارچۀ مبل آسیبی وارد نشود.
5)لکه گیری کنید
بهطورکلی بهتر است لکه گیری مبل قبل از شستوشوی کامل آن انجام شود، چراکه گاهی لکهها با شستوشوی عادی مبل تمیز و پاک نمیشوند. اگر بخواهیم فرآیند لکه گیری را توضیح دهیم، لازم به ذکر است که لکهها نیز به چند دسته تقسیم میشوند، باتوجه به این موضوع استفاده از یک مواد شوینده یا روش های تهاجمی برای تمامی لکهها مناسب نیست، بلکه باید ابتدا لکه را شناسایی کرد و برای از بین بردن آن، باتوجه به جنس پارچۀ مبل عمل کرد. برای مثال در مبلهایی پارچهای هستند، لکههایی مانند ریختن غذا با دستمال نمدار میتوان لکهها را پاک کرد، چنانچه لکه پاک نشد، باتوجه به نکاتی که تا به اینجا بیان کردیم، شویندۀ مناسب را استفاده کنید.
حال سوال این است که برای شستشوی مبلمان از چه موادی استفاده کنیم؟
یکی از روشهای رایجی که افراد برای از بین بردن لکهای سخت و عمیق مبل پارچهای انجام میدهند، ترکیب یک قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی، سرکه سفید، جوششیرین و آب ولرم است، نکتهای که برای این محلول باید رعایت کنید اینکه دستانتان را زیاد فشار ندهید به الیاف پارچه آسیبی وارد نشود؛ همچنین بعد از کشیدن دستمال روی لک، آن را رها نکنید، حتما با یک پارچهای که خشک است، روی آن قسمت بکشید تا رطوبت گرفتهشود، با این روش مبل زودتر خشک خواهد شد و از خشک کردن مبلمان با وسایل حرارتی مثل سشوار خودداری کنید.
نکتهای که در این قسمت خوب است بدانید اینکه سعی کنید تا قبل از خشک شدن سطوح مبل از آن استفاده نکنید تا پارچۀ نمدار مبل آسیب نبیند.
استفاده از شامپو فرش نیز یکی دیگر از روشهای رایج و آسان در لکهگیری و شستوشوی مبل پارچهای است که اکثر خانمهای خانهدار انجام میدهند. لکهگیری با شامپوفرش یکی از بهترین و سادهترین روش تمیزکردن مبلمان خانه است که هر شخصی میتواند آن را انجام دهد. برای انجام این روش کاربردی لازم است پارچۀ نرم و مقاوم یا فوم و ابرهای نرم را به مقداری شامپوفرش و آب آغشته کنید و روی سطوح مبل و قسمتهای آلودۀ آن بکشید، اگر روی سطوح مبل کف باقی بماند میتوانید با پارچهای تمیز و خشک، کفها را جمع کنید. به محض انجام این مرحله متوجه تغییر و درخشان شدن مبلمان خواهید شد. نکتهای که خوب است در این روش بدانید، اینکه بهتر است بعد از اتمام کار، با بخارشو یا جاروبرقی ذرات آلوده را از روی مبل جمع کنید.
تمیز کردن مبل چرم
چنانچه جنس مبلمان چرم است، برای از بین بردن لک، از دستمال مرطوب مخصوص پارچههای چرم استفاده کنید، چنانچه لکها از بین نرفتهباشد، میتوانید تنها آن قسمت را به آرامی را کمی آب و صابون بشویید، دقت داشته باشید که پارچههای چرم در اثر خیسی زیاد، خشک و خراب میشوند و در بلندمدت ممکن است، پارچۀ مبل دچار پوسیدگی شود، بنابراین به این نکته نیز توجه داشته باشید.
نکات مهم پس از پاك كردن لکههای مبل
اگر قصد دارید مبلمان خود را در خانه شستوشو دهید نیاز است پس از اتمام فرآیند شستوشو، نکاتی را برای طولانیتر شدن عمر مبل انجام دهید.
- در استفاده از مواد شوینده دقت کنید.
در این شرایط میتوانید مواد شویندۀ مناسب را روی بخش کوچکی از مبل امتحان کنید، اگر نتیجهبخش بود و به مبل و الیاف پارچۀ آن آسیبی نرسید، قسمتهای دیگر مبل را تمیز کنید.
- شوینده را مستقیم روی مبل نریزید.
این عمل میتواند سبب ایجاد آسیب به مبل و بافت آن یا لک جدید شود، عمل هوشمندانه در این شرایط اینکه کمی از مواد را روی دستمال نرم و مخصوص مبل بریزید و سپس مبلمان را بشویید.
- اجازه دهید مبلها خشک شوند.
اگر قسمتی از مبل یا کل مبل در اثر شستوشو خیس و نمناک شدهاست، اجازه دهید خشک شود و از وسایل خشککننده استفاده نکنید.
- برای درخشان شدن مبل از مواد براقکننده استفاده کنید.
بسیاری از مبلها قسمتهای چوبی یا فلزی و… دارند. پس از شستوشوی مبلمان برای جذابیت بیشتر میتوانید در این قسمتها از مواد براق کنندۀ مخصوص استفاده کنید.
- برای ماندگاری بیشتر رنگ مبل از مواد تثبیتکننده استفاده کنید.
تثبیت کنندۀ رنگ مبل، به طولانیتر شدن رنگ پارچۀ مبل کمک میکند. این مواد باعث میشود دوام پارچه بیشتر شود؛ تثبیتکنندهها را میتوانید از فروشگاههای اینترنتی و معتبر یا برخی از داروخانهها دریافت کنید.
- استفاده از نرمکننده، لطافت را به مبل بازمیگرداند.
ممکن است در اثر شستوشوی مبل با مواد شوینده، پارچۀ مبل نرمی و لطافت خود را از دست بدهد. در این شرایط استفاده از نرمکنندههای خانگی یا محصولاتی که در بازار عرضه میشوند، عملکرد مناسبی است.
- از روکش برای پوشش مبلمان استفاده کنید.
این روش علاوه بر اینکه باعث تمیز ماندن مبلمان میشود؛ ماندگاری مبل و اجزای آنرا بیشتر خواهد کرد. چرا که مبل را از هر گونه آلودگی، خراش و لک مبل حفظمیکند. کاورهای مبل مختلفی در بازار وجود دارند که میتوانید بسته به سلیقۀ شخصی و دکوراسیون خانه؛ آن را انتخاب کنید.
سخن پایانی
توجه داشته باشید که شستوشوی مبلمان مستلزم وجود لک یا کثیفی خاصی نیست و هر خانم خانهداری میتواند هرچند مدت مبلمان خانه را شستوشو دهد تا به زیبایی و درخشان شدن آن کمک کند. بهطور کلی نظافت سطوح مبلمان خانه با دستمال پارچهای یا برس نرم مخصوص در هر ماه ضروری است. این عمل علاوه بر زیبایی بیشتر مبل، باعث میشود آفت به درون مبل هجوم نیاورد و در نتیجه الیاف مبلمان مانند نخ و پشم، آسیب نبینند. در این مقاله نکاتی مختصر و مفید در رابطه با شستوشو و نظافت مبلمان منزل بیان کردیم. شما نیز مطابق راهنماییها، موارد لازمه را رعایت کنید تا به ماندگاری و عمر مبلمان خود آسیب وارد نکنید.